OverFidonet is een verbinding tussen computers van allerlei hobbyisten die maar enkele dingen gemeen hebben, namelijk een computer en een modem en-/of ISDN kaart c.q. adapter. Die hobbyisten besloten op een dag samen en goedkoop een systeem uit te werken om met elkaar in contact te komen en kennis uit te wisselen.

Met dit doel voor ogen werden 3 methoden van verkeer mogelijk:

Netmail: Dit is het prive verwerken van berichten. Hiermee is het mogelijk berichten te versturen zonder dat iemand dit bericht ook daadwerjekijk kan meelezen. Vergelijk dit als e-mail binnen internet. Berichten naar leden van fidonet, naar robotten (bijv. AreaFix). Netmail kan bestanden vervoeren, maar alleen tot gebruikers van het BBS/Node of point waar men lid is.

Echomail: Dit zijn publieke discussiegroepen, zie het als een nieuwsgroep op internet, waarbij elke groep in de meeste gevallen een beheerder hebben (de zgn. moderator) die zorgen dat de discussies niet escaleren. Deze echos zijn er zowel nationaal als internationaal. In de tijd dat fidonet populair was, waren er diverse echos.
Enkele voorbeelden waren:

BIER.028Hoe kon het ook anders, de BIER.028 echo over bier.
FDECHO.028FrontDoor mailer support echo
LINUX.028Alles over Linux operating systeem
KLETS.028Een gezellig conversatie hoekje
DIEREN.028Alles over huisdieren e.d.
OS2.028IBM OS/2 vraag en aanbod
ENET.SYSOPInternationale echo voor sysops
FDECHOInternationale echo voor de FrontDoor mailer

Natuurlijk is dit maar een klein aanbod, meerdere echomail areas waren door de sysop van het BBS aan te vragen, had hij ze zelf niet, dan kon hij ze voor jouw natuurlijk aanvragen.

Heden ten dagen bestaan deze areas niet meer en zijn er nog maar een handje vol algemene areas.

Fileechos: Naast de echomail is dit een manier om bestanden te verspreiden onder de verschillende fidonet nodes. Hiervoor gebruikt men netmail om de bestanden als attachement te verspreiden voor die nodes die op de betreffende fileecho zijn aangesloten. De bestanden worden door de juiste programmateur in de juiste file areas op het BBS geplaatst waardoor deze voor gebruikers gedownload kunnen worden, of door andere fidonet nodes gerequest kunnen worden met hun mailersoftware.
Enkele voorbeelden zijn:

DIFFDe fidonet nodediff om zelf de nodelist te updaten
FNEWSHet wekelijkse fidonews
R28DIFFDe region 28 nodediff


Maar er zijn ook gebieden voor anti-virus software, jpegs, muziek, OS/2, Linux, Windows en meer.

← structuur index historie →
BIER.028 Sitemap
  • Brouwerij Links (5205)
  • Zoek brouwerijen
  •  
  • Contact
  • Neem Contact Op
  • Disclaimer
  • Links naar externe websites
Copyright © 1999-2019 bier028.nl - Laatste wijziging: Maandag 17 juni 2019, 12:36.